Gyakori kérdések

A számlázó rendszer rendelkezik NAV összeköttetéssel?

Igen, minden feltöltendő számla, automatikusan feltöltésre kerül a NAV rendszerébe.

Hogyan tudnám maximalizálni a böngészőben a kezelő felület megjelenítését?

A böngészőkben az F11 funkcióbillentyű használatával terjeszthető ki a munkaterület.

Létre lehet parancsikont hozni az ION indításához, hogy ne kelljen megnyitni a böngészőt?
Chrome-ban
Nyissa meg a weboldalt a Chrome-ban.

  1. Válassza a Továbbiak További eszközök Parancsikon létrehozása lehetőséget.
  2. Kattintson jobb gombbal a parancsikonra.
  3. Válassza a Rögzítés a polcra lehetőséget.

Firefox-ban
Állítsa be úgy a Firefox ablakot, hogy egyaránt látszódjon az operációs rendszer munkaasztala és a Firefox ablak is.

  1. Kattintson a címsor mellett balra található ikonra (ahol az URL látható).
  2. Tartsa lenyomva az egér gombját és vigye a mutatót az asztalra, majd engedje el az egér gombját. A parancsikon létrejön.

Ugyancsak létrehozhat parancsikont, ha a Könyvjelző menüből vagy a Könyvtár ablakból húz ki elemeket az asztalra.
A létrehozott parancsikon mindig az alapértelmezett böngészőt használja az oldal megnyitásához.

Az ION rendszer felhő alapú?

Az ION szoftverek a telepítéstől függően képesek belső hálózati és felhő alapú működésre is. Ha az ION rendszert kiszolgáló szerver alkalmazást egy belső vállalati hálózatban lévő szerverre telepítik, akkor nem felhő alapon fog működni a rendszer, a kliensek (felhasználók) a belső hálózaton fogják elérni a szervert.  Ha az ION rendszert kiszolgáló szerver alkalmazást egy külső, szolgáltató által üzemeltetett szerverre telepítik, akkor felhő alapon fog működni a rendszer, mert a kliensek (felhasználók) az interneten, vagy VPN használatával érhetik el a szervert.

Hogyan tudom betölteni az MNB árfolyamokat?

Az MNB deviza árfolyamok letöltése naponta egyszer automatikusan történik, ha van internet kapcsolat. A rendszer mindig a legfrissebb letöltött árfolyamot fogja használni, ha kézi beállítással nem választanak másik, a rendszerben rögzített, árfolyamot.

Tudok változtatni a kezelőfelület megjelenésén?

Igen, többféle lehetőség is rendelkezésére áll ahhoz, hogy személyre szabottá tegye a kezelő felületet. A felhasználó nevére kattintva megnyíló rendszer menüben válassz a Saját adatlap funkciót. A megnyíló ablakban a Téma feliratú legördülő listából választhat színösszeállítást. A felületen megjelenő táblázatok oszlop sorrendjét és az oszlopok szélességét is tudja változtatni (nyomva tartott egérgomb). A beállításokat akkor menti a rendszer, ha felhasználó nevére kattintva a kilépés funkciót választotta.

Nem tudok e-mailt küldeni a gmail-es e-mail címemmel

Engedélyezni kell a kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférését.

https://www.google.com/settings/security/lesssecureapps

Mi okozhatja, ha néhány percig nem használom a rendszert, újra be kell lépnem?

Az ION böngészős kliense mindaddig belépve marad amíg tud kommunikálni a szerverre, ha megszakad ez a kommunikáció, akkor lépteti ki a felhasználót. A leírt jelenséget leggyakrabban a számítógép energiatakarékossági beállításai szokták okozni, azaz alvó állapotban lekapcsolja a hálózati kommunikációt. Javaslom, hogy nézzék meg az energiatakarékossági beállításokat.

Egy másik dolog is szokott hasonló problémát okozni. Ha régóta nem volt újraindítva a számítógép, csak készenléti állapot volt használatban, és az ION-hoz használt böngésző emiatt régóta nem volt leállítva, amikor másik oldalt kezd el nézni a felhasználó, a böngésző megszakítja a az előző oldal kommunikációját. Javaslom, hogy indítsa újra a gépet.

Lehet-e egy időben kis- és nagyker árakat kezelni a rendszerben?

Igen, az árak megadásánál megadható az ár típusa is. A kisker ár megadásakor a bruttó árat kell megadni, a nagyker ár megadáskor a nettó árat kell megadni.

Hogyan tudom megadni, hogy egy vevőnél a kisker, vagy a nagyker árat használja a rendszer?

Ha a vevő törzsadatainál a vevőt magánszemélynek jelölték, akkor a (bruttó) kisker árat fogja a rendszer értékesítéskor használni, egyéb esetben a (nettó) nagykerárat.

Bevételezésnél problémát jelent, hogy van olyan termék amit egyszerűbb lenne más mértékegység szerint készletre venni, mint ami a nyilvántartási mértékegysége (nyilvántartási mértékegysége kg, de 3,6 kg-os vödrökben érkezik). Van-e erre a rendszerben megoldás?

Kétféle módon is megoldható ez a probléma.
A termékhez megadott vonalkódoknál megadható a vonalkódhoz tartozó mennyiség (pl. a vödör vonalkódja 3,6 kg-ot jelent).
A másik lehetőség, a termék törzsadatainál meg lehet adni több másodlagos mennyiségi egységet, és a hozzájuk tartozó átváltás értékét (1 vödör=3,6 kg). Mindkét megoldás használható mobil adatgyűjtővel (PDA) történő áru átvétel esetén is.

Több külföldi partnerem kérte, hogy számláján tüntessük fel a termékek megnevezését a saját nyelvükön. Mit tudok tenni?

Az ION-ban a termékek törzsadatainál megadhatók nyelvi változatok a termékek megnevezéséhez. A nyelvi változathoz és a vevő címéhez megadott országkód alapján jeleníti meg a rendszer a számla nyomaton a termék idegen nyelvű megnevezését.