Gyakori kérdések

A számlázó rendszer rendelkezik NAV összeköttetéssel?

Igen, minden feltöltendő számla, automatikusan feltöltésre kerül a NAV rendszerébe.

Hogyan tudnám maximalizálni a böngészőben a kezelő felület megjelenítését?

A böngészőkben az F11 funkcióbillentyű használatával terjeszthető ki a munkaterület.

Létre lehet parancsikont hozni az ION indításához, hogy ne kelljen megnyitni a böngészőt?
Chrome-ban
Nyissa meg a weboldalt a Chrome-ban.

  1. Válassza a Továbbiak További eszközök Parancsikon létrehozása lehetőséget.
  2. Kattintson jobb gombbal a parancsikonra.
  3. Válassza a Rögzítés a polcra lehetőséget.

Firefox-ban
Állítsa be úgy a Firefox ablakot, hogy egyaránt látszódjon az operációs rendszer munkaasztala és a Firefox ablak is.

  1. Kattintson a címsor mellett balra található ikonra (ahol az URL látható).
  2. Tartsa lenyomva az egér gombját és vigye a mutatót az asztalra, majd engedje el az egér gombját. A parancsikon létrejön.

Ugyancsak létrehozhat parancsikont, ha a Könyvjelző menüből vagy a Könyvtár ablakból húz ki elemeket az asztalra.
A létrehozott parancsikon mindig az alapértelmezett böngészőt használja az oldal megnyitásához.

Az ION rendszer felhő alapú?

Az ION szoftverek a telepítéstől függően képesek belső hálózati és felhő alapú működésre is. Ha az ION rendszert kiszolgáló szerver alkalmazást egy belső vállalati hálózatban lévő szerverre telepítik, akkor nem felhő alapon fog működni a rendszer, a kliensek (felhasználók) a belső hálózaton fogják elérni a szervert.  Ha az ION rendszert kiszolgáló szerver alkalmazást egy külső, szolgáltató által üzemeltetett szerverre telepítik, akkor felhő alapon fog működni a rendszer, mert a kliensek (felhasználók) az interneten, vagy VPN használatával érhetik el a szervert.

Hogyan tudom betölteni az MNB árfolyamokat?

Az MNB deviza árfolyamok letöltése naponta egyszer automatikusan történik, ha van internet kapcsolat. A rendszer mindig a legfrissebb letöltött árfolyamot fogja használni, ha kézi beállítással nem választanak másik, a rendszerben rögzített, árfolyamot.

Tudok változtatni a kezelőfelület megjelenésén?

Igen, többféle lehetőség is rendelkezésére áll ahhoz, hogy személyre szabottá tegye a kezelő felületet. A felhasználó nevére kattintva megnyíló rendszer menüben válassz a Saját adatlap funkciót. A megnyíló ablakban a Téma feliratú legördülő listából választhat színösszeállítást. A felületen megjelenő táblázatok oszlop sorrendjét és az oszlopok szélességét is tudja változtatni (nyomva tartott egérgomb). A beállításokat akkor menti a rendszer, ha felhasználó nevére kattintva a kilépés funkciót választotta.

Nem tudok e-mailt küldeni a gmail-es e-mail címemmel

Engedélyezni kell a kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférését.

https://www.google.com/settings/security/lesssecureapps

Mi okozhatja, ha néhány percig nem használom a rendszert, újra be kell lépnem?

Az ION böngészős kliense mindaddig belépve marad amíg tud kommunikálni a szerverre, ha megszakad ez a kommunikáció, akkor lépteti ki a felhasználót. A leírt jelenséget leggyakrabban a számítógép energiatakarékossági beállításai szokták okozni, azaz alvó állapotban lekapcsolja a hálózati kommunikációt. Javaslom, hogy nézzék meg az energiatakarékossági beállításokat.

Egy másik dolog is szokott hasonló problémát okozni. Ha régóta nem volt újraindítva a számítógép, csak készenléti állapot volt használatban, és az ION-hoz használt böngésző emiatt régóta nem volt leállítva, amikor másik oldalt kezd el nézni a felhasználó, a böngésző megszakítja a az előző oldal kommunikációját. Javaslom, hogy indítsa újra a gépet.

Lehet-e egy időben kis- és nagyker árakat kezelni a rendszerben?

Igen, az árak megadásánál megadható az ár típusa is. A kisker ár megadásakor a bruttó árat kell megadni, a nagyker ár megadáskor a nettó árat kell megadni.

Hogyan tudom megadni, hogy egy vevőnél a kisker, vagy a nagyker árat használja a rendszer?

Ha a vevő törzsadatainál a vevőt magánszemélynek jelölték, akkor a (bruttó) kisker árat fogja a rendszer értékesítéskor használni, egyéb esetben a (nettó) nagykerárat.

Bevételezésnél problémát jelent, hogy van olyan termék amit egyszerűbb lenne más mértékegység szerint készletre venni, mint ami a nyilvántartási mértékegysége (nyilvántartási mértékegysége kg, de 3,6 kg-os vödrökben érkezik). Van-e erre a rendszerben megoldás?

Kétféle módon is megoldható ez a probléma.
A termékhez megadott vonalkódoknál megadható a vonalkódhoz tartozó mennyiség (pl. a vödör vonalkódja 3,6 kg-ot jelent).
A másik lehetőség, a termék törzsadatainál meg lehet adni több másodlagos mennyiségi egységet, és a hozzájuk tartozó átváltás értékét (1 vödör=3,6 kg). Mindkét megoldás használható mobil adatgyűjtővel (PDA) történő áru átvétel esetén is.

Több külföldi partnerem kérte, hogy számláján tüntessük fel a termékek megnevezését a saját nyelvükön. Mit tudok tenni?

Az ION-ban a termékek törzsadatainál megadhatók nyelvi változatok a termékek megnevezéséhez. A nyelvi változathoz és a vevő címéhez megadott országkód alapján jeleníti meg a rendszer a számla nyomaton a termék idegen nyelvű megnevezését.

Hogyan állíthatom be, hogy egy új beszerzési rendelésen egy terméknél ne az utolsó beszerzésiár jelenjen meg, hanem a terméknél beállított alap beszerzési ár?

A Törzsadatok/Termékadatok/Aktív termékek menüben, a Paraméterek fülön kell kipipálni az Alap besz. ár használata bizonylaton lehetőséget.

Az ION rendszer használatba vételekor betudom-e tölteni a meglévő ügyfél és termék adataimat?

A saját felhasználónévre kattintva megjelenő rendszermenüből válassza az Adatok le és feltöltése menü pontot. A legördülő listából válassza ki a feltöltendő adat típusát. Például, ügyfél adatok betöltéséhez válassza az Ügyfél alapadatok típust. Töltse le a minta Excel táblázatot. Másolja be a minta táblázatba a feltöltendő adatokat. Töltse be a táblázatot. Ha nem talált a rendszer hibás adattartalmú sort, meg jelenik a Feltöltés véglegesítése gomb. Kattintson erre a gombra az adatok rögzítéséhez.

Hogyan tudom megváltoztatni a számla alján megjelenő megjegyzéseket?

A Törzsadatok/Megjegyzés sablon menüben. Itt lehetőség van a már meglévő megjegyzések szerkesztésére és új ügyfél és bizonylat specifikus megjegyzések létrehozására. Az alapértelmezettként megjelölt megjegyzést automatikusan megjeleníti a rendszer a választott bizonylat típuson. Ha a "Rögzített" lehetőséget is megjelöli, akkor a megjelenített megjegyzés a véletlen törlések és módosítások elkerülése végett a bizonylaton nem lesz módosítható.
A nem alapértelmezett megjegyzésekből a bizonylat készítés során tudja kiválasztani és ezzel a bizonylatba másolni a megjegyzés szövegét.
A nem rögzített megjegyzések a bizonylatba való másolás után szabadon szerkeszthetők a bizonylaton. Ez a szerkesztés nem változtatja meg a sablon eredeti szövegét.

Át tudom-e állítani a számla pénznemét, ha a vevőm, nem a hozzá beállított alapértelmezett pénznemben szeretne vásárolni?
Az értékesítési bizonylatokon (ajánlat, rendelés, szállítás, számla) a bizonylat létrehozása után a fej adatoknál át tudja állítani a bizonylat pénznemét. Ha már rögzítette a bizonylaton szereplő tételeket, a bizonylat lezárása előtt, is módosíthatja a bizonylaton használt pénznemet. Ekkor a rendszer a legfrissebb rögzített árfolyamon átszámolja a bizonylaton szereplő tételek árai, ha nincs az adott termékhez a bizonylaton megadott pénznemben felrögzített eladási ár. Ha van ilyen, akkor a pénznemnek megfelelő ár kerül megjelenítésre. Lehetőség van a felkínált árfolyam helyett más árfolyamot választani a rendszerbe feltöltött árfolyamok közül.
Nem találom azt az Áfa kódot amire szükségem lenne. Tudok új Áfa kódot rögzíteni a rendszerben?

A Törzsadatok/Áfa kódok menüben tud új Áfa kódot rögzíteni. (ha van hozzá jogosultsága). Csak olyan Áfa kódot rögzítsen az ION rendszerben, amely Áfa kód szerepel a Nemzeti Adó és Vámhivatal által kiadott Áfa kód listában, különben nem tudja feladni a rendszer az érvénytelen Áfa kóddal kiállított számla tételt, és ezáltal a számlát sem!

Beszerzési ár megadásánál van-e lehetőségem a kapcsolódó költségeket beleszámolni a beszerzési árba?
A beszerzési ár megadásánál van-e lehetőségem a kapcsolódó költségeket beleszámolni a beszerzési árba?
Igen. Válassza az érintett beszerzési bizonylaton (szállítás, vagy számla) az Egyéb költség fület. Itt kiválaszthatja a költség típusát, megadhatja a kapcsolódó költségszámla számát, és a költség összegét. A rendszer a megadott összeget, az ön választásától függően vagy súly arányosan, vagy érték arányosan fogja szétosztani az érintett bizonylatok tételei között.