Kölcsönzés

Az ION Rent kölcsönző szoftver, kölcsönzésének tervezésére és követésére, valamint az eszközök helyének és állapotának nyilvántartására szolgál. A kölcsönző szoftver kapcsolható számlázó rendszerhez.
Használata nagymértékben egyszerűsíti az eszköz mozgások és foglalások követését. Lehetőséget ad az eszközök állapontának nyilvántartására.

A kölcsönző programmal kezelhetők eszközök lehetnek

 • egyedileg azonosítottak (gyártási sorozatszám)
 • tömegesen nyilvántartottak (sok egyforma
 • szett jellegűek (több eszköz egymáshoz rendelve

 A kölcsönzés bizonylatok előállítása automatikusan történik (szerződés, kezesi nyilatkozat). Önálló működés esetén adatokat ad a számla elkészítéséhez.

 • Áttekintő naptár (foglalás, kölcsönzés)
 • Foglalás kezelés
 • Áttekintő felület, mely mutatja a kölcsönzések státuszát
 • Szett kezelés
 • Eszköz státusz kezelés (pl. kölcsönözhető, sérült, tisztítandó)
 • Szolgáltatás kezelés
 • Képes ajánlatadás
 • Számlázó rendszer kapcsolat
 • Hosszú távú bérlés időszaki számlázásának támogatása
 • Kezes adatok 
 • Vonalkódos eszköz azonosítás (nem kötelező)

Az áttekintő naptár napi bontásban mutatja az eszközök kiadott, szabad és foglalt darabszámát. A szűréssel lehetőség van csak a kiválasztott eszközök vagy eszköz csoportok adatainak megjelenítésére.
A tervezett kölcsönzést foglalt státuszúra váltva megtörténik az eszközök befoglalása. A rendszer figyelmeztet, ha valamely eszköz már nem foglalható az adott időszakra.
Az áttekintő felületen külön színekkel jelennek meg a különböző státuszú kölcsönzések. Például, már lejárt piros, ma lejár narancs. Így azonnal mutatja a kölcsönző szoftver, hogy mely kölcsönzésekkel van teendő.

Több eszköz összerendelésével jön létre a szett. Egy eszköz több szetthez is megadható. A szetthez megadott eszközök továbbra is kölcsönözhetők egyedileg. Például: van 8db kerék. Egy állvány szetthez 4 db kerék szükséges. Ha 2 db kereket kikölcsönöznek, már csak egy állvány szett lesz kölcsönözhető, mert kettőhöz 8 db kerék kellene. A kölcsönző szoftver a szetthez rendeléseket figyelembe veszi a foglalásoknál.

Az eszköz státuszok használata lehetővé teszi, hogy a visszavételkor minősítésre kerüljenek az eszközök. A nem kölcsönözhető státuszú eszközök nem adhatók ki. A kölcsönző szoftver lehetővé teszi automatikus státuszváltás beállítását is. Például: A kölcsönzött jelmezeket ki kell tisztíttatni visszaérkezés után. Megadható, hogy ez a tisztítás hány napot vesz igénybe. A visszaérkezett jelmezt a kölcsönző program a státusznál megadott napokra zárolja. Az időszak leteltével automatikusan kölcsönözhetőre állítja. Kézi beavatkozásra van lehetőség.

A kölcsönzéshez nyújtott szolgáltatások is kezelhetők a kölcsönző szoftverrel. Ilyenek lehetnek, a teljesség igénye nélkül a szállítási költség, helyszíni összeszerelés, tisztítás díja.A szolgáltatásokhoz megadott díjak alapján a kölcsönző program összesíti a kölcsönzési és szolgáltatási díjakat.

A kölcsönözhető eszközökhöz kép is feltölthető. A kölcsönző szoftver ezeket a képeket be tudja illeszteni egy kölcsönzési ajánlatban.
A kölcsönző szoftver rendelkezik számlázó szoftver interfésszel. Számlázó szoftverrel együtt használva, onnan veszi az ügyfél adatokat, és oda adja át a kölcsönzés és a kapcsolódó szolgáltatások érték adatait.
Hosszú távú bérlés esetén lehetőség van a bérlési időszakon belül több számlázási kezdeményezés (számla) átadására számlázó rendszernek. A kölcsönző szoftver nyilvántartja az utolsó számlázás dátumát.

ION ERP vagy ION számlázás használata esetén lehetőség van a kezes adatok nyilvántartására, és kölcsönzési szerződésbe történő automatikus beillesztésére. A kezes lehet magánszemély, vagy egy cég képviselője.
A választható vonalkódos eszköz azonosítás segíti a gyors és pontos eszköz beazonosítást, mind a kiadásnál, mind a visszavétnél.