Vonalkód nyomtató

Ha nagymennyiségű, változó adat tartalmú vonalkódos címkét, jó minőségben kell előállítani a munkavégzéshez, akkor szüksége lesz egy vonalkód nyomtatóra.

Méret

A vonalkód nyomtatók fejszélessége határozza meg, hogy milyen széles címke nyomtatására képesek. A legjellemzőbb a 104 mm-es nyomtatási szélesség. Ha a nyomtatandó címke mindkét mérete nagyobb ennél az értéknél, nagyobb fejszélességű nyomtatót kell választania.

Milyen környezetben kell olvashatónak maradnia a címkének?

Ha a nyomat nem lesz kitéve szélsőséges környezeti hatásoknak (erős napsütés, meleg, stb.), akkor az egyszerű hőpapiros nyomtatás (direct termo = DT) is megfelelő lehet. Ilyen elven nyomtatják a legtöbb nyugtát, és parkoló cédulát, így valószínűleg önnek is van személyes tapasztalata ezek ellenálló képességéről.

Ha ellenállóbb nyomatra van szükség, akkor a festék szalagos nyomtatás jöhet szóba. Itt egy festék szalagról égeti át a nyomtató a festékanyagot a címkére (thermo transfer = TT), aminek anyaga a papíron kívül lehet műanyag, vagy textil is.

Interfész

A legjellemzőbb az USB csatoló használata. Ez esetben a nyomtató közvetlenül csatlakozik a nyomtatást vezérló számítógéphez.

A másik jellemzően használt megoldás, amikor a nyomtató közvetlenül csatlakozik a vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózathoz.
Az ION rendszerek ilyen, direkt hálózatik kapcsolattal rendelkező, nyomtatókat képesek kezelni, ez alól a vonalkód nyomtató sem kivétel.

Nyomtatási nyelv

A vonalkód nyomtatók gyártói jellemzően egy saját vezérlő nyelvet fejlesztettek ki az általuk gyártott nyomtató vezérléséhez. Az egyik legelterjedtebb a Zebra nyomtatók által használt ZPL. Az ION rendszerek ZPL-t használnak a vonalkód nyomtatók vezérléséhez.
Ez nem azt jelenti, hogy csak Zebra gyártmányú vonalkód nyomtatót választhat, mivel sok gyártó nyomtatója képes ezt a program nyelvet használni. Azt kell ellenőriznie, hogy a kiválasztott nyomtató képes-e ZPL emulációra.