Vonalkódolvasó

Mindig törekedjen arra, hogy vásárlás előtt próbálja ki a vonalkód olvasót, lehetőleg valós körülmények között.

Vonalkód fajtája

Először is azt a kell tisztáznia, hogy milyen típusú vonalkódot kell leolvasni, mert ez meghatározza, hogy milyen működési elvű olvasók közül választhat. Ha hagyományos (1 dimenziós) kód olvasásra van szükség, tulajdonképpen minden olvasótípus megfelelő lehet.

Ha 2 dimenziós kódok olvasására is szükség van olyan olvasót kell választania, mely képes az ilyen kódok olvasására is.

Olvasási távolság

A következő szempont, az olvasási távolság, azaz milyen messziről kell a vonalkódot leolvasni. Az olcsóbb, ebszerűbb olvasók, a kód mérettől függően, általában 2 – 20 cm közötti távolságról képesek olvasni. Egyes olvasók esetében (speciális címkével) ez a távolság több mint 10 méter is lehet.

Környezeti hatások

Az sem mindegy, hogy milyen környezeti hatásoknak van kitéve a használat során az olvasó. A többséget általános irodai környezetben való működésre tervezték. Ha szélsőséges körülmények között kell használni ezeket az eszközöket (például fagyos vagy poros környezetben) figyelembe kell venni az eszköz védettségi fokát (például IP54).

Mit mozgat?

Ha az olvasót mozgatja a leolvasandó vonalkódhoz, egy kézi leolvasó pisztolyara van szüksége. Ilyen olvasóból létezik vezeték nélküli változat is.

Ha a vonalkódokat mozgatja az olvasóhoz telepített vonalkód olvasóra van szüksége.

Ha mind két eset előfordul, akkor az állványos kézi vonalkódolvasó lehet a megfelelő.

Interfész

A legtöbb esetben a vonalkód olvasó USB csatlakozón keresztül kapcsolódik az adat fogadást végző eszközhöz (számítógéphez). Ezen belül is billentyűzet emulációval, azaz a fogadó eszköz úgy kapja az adatokat, mintha azokat valaki bebillentyűzte volna. Vannak azonban olyan esetek, amikor más csatoló felületre van szükség. Ezekben az esetekben (például ipari adatgyűjtő terminál) egyeztessen a fogadó eszköz gyártójával.