Rendszertervezés

Kizárólag belső munkatársai által történő fejlesztés nem érheti el a lehetséges rendszerkialakítás optimumát.

Mi vállaljuk átalakítandó és újonnan kiépítendő rendszerének teljes körű informatikai rendszertervezését, együttműködve cége munkatársaival.

Törekszünk arra, hogy megismerjük Megbízóink erősségeit és gyengeségeit, működési szokásait, hogy egy olyan rendszert tervezhessünk, amely maximálisan kiszolgálja Megbízóink igényeit.

Rendszertervezés lépései

  • Fejlesztési célok meghatározása.
  • Meglévő rendszer funkcióinak feltárása (ha van).
  • Funkcionális terv. A tervezett rendszer üzleti és informatikai működésének koncepcionális, nagyvonalú meghatározása. Végiggondoljuk, hogy milyen szereplők (aktorok), funkciók (szolgáltatások, feladatok), erőforrások (adatbázisok, eszközök, szoftverek) és komponensek kerülnek egymással kapcsolatba.
  • Tesztelési terv. A rendszer üzembiztonságának, az ellenőrzésének, egyszersmind az átadásának követelményeit rögzítik. A tesztelési terv segíti a fejlesztőt a gyors haladásban (tudja, mire kell figyelnie), láthatóak a kivételkezelés legfontosabb módozatai, tudjuk, hogy milyen körülmények és paraméterek között szabad futtatni a szoftverrendszert.
  • Üzemeltetési terv. Az üzemeltetési terv készítésének kiindulási pontja az a helyzet, amikor a rendszer - fejben és papíron - működik. A terv elkészítése során olyan kérdésekre kell választ adnunk, hogy a rendszert körülvevő személyzet hogyan fogja működtetni a rendszert, illetve tanítani a rendszerhasználatra a felhasználókat. Az üzemeltetési terv nem feltétlenül része a rendszertervezésnek.
  • Adatszerkezeti terv. Az adatszerkezeti terv kapcsán beszélünk interfész és adatbázis tervről. Az interfész terv jelentősége az, hogy a rendszer egészét, párhuzamos fejlesztést, illetve a korábban már említett funkciók beépítését lehetővé tévő interfészeket meghatározzuk és rögzítsük. Az adatbázis terv a passzív erőforrások egységes leírását foglalja magába.
  • Megvalósítási terv. A folyamatok magas szintű, részletes leírása.
  • Képernyő terv. Rögzíti, hogy mit, mikor, hol és hova kell helyezni a képernyőn, illetve mely ablakokból, felületekből milyen ablakok, felületek érhetők el.

Megbízó részéről szükséges

A rendszertervezéshez szükséges a kellő szakmai ismerettel, valamint kellő szakmai nyitottsággal rendelkező munkatársak delegálása:

  • Fontos, hogy a delegált képviselők szakmai szempontból megbízzanak a Tanácsadó szakmai tudásában és tapasztalataiban.
  • Egy integrált rendszer kialakítása idő- és munka-igényes feladat, jelentős többletmunkát igényel a Megbízó munkatársaitól.