A zökkenőmentes értékesítési folyamat egyik elengedhetetlen eleme a rendelkezésre álló készlet szintek pontos ismerete. Kellemetlen, ha egy vevőnek nem tudjuk kiadni a megígért árut, vagy oda sem ígérünk valamit, mert nem tudjuk, hogy néhány darab még ott lapul valamelyik polcon. Az “Úgyemlékszem odatettem.”, “Szerintem biztosan van belőle.” ilyen mondatok nem hangozhatnak el egy hatékonyan működő vállalkozás mindennapjaiban. Már egy ügyviteli rendszer használata is segítséget ad a készletmozgások pontosabb nyomon követéséhez, de igazán jó eredmény az ügyviteli rendszerrel egy rendszerként működő raktárirányítási rendszer használata ad. Ha az ügyviteli rendszerben pontosan tudjuk követni a készletmozgásokat, mivel ad többet a raktár irányítás? A raktárirányítás (WMS) lehetővé teszi a raktárakon belüli mozgások optimalizálását és a készletek raktáron belüli fellelési helyének nyilvántartását. A WMS működését az ügyvitel vezérli, a beszerzési és értékesítési igények alapján a WMS hajtja végre az áruk átvételét és kiadását az ehhez kapcsolódó fizikai mozgatását, a mozgatások optimalizálását, a mennyiségi és esetenként a minőségi (pl. lejárati idő) ellenőrzését.
A készlet információk, mind a mennyiségre, mind a fellelhetőség helyére vonatkozóan, a rendszerben tárolódnak, így egy- egy dolgozó kiesése, az információ elérhetőségének szempontjából, nem jelent problémát.


Eddig a meglévő készlet kezeléséhez nyújtott szoftveres segítségről beszéltünk, de mi van a jövővel? Ha egy potenciális vásárlót nem tudunk kiszolgálni a jelen készletből, tudunk-e információt adni neki (ha igen, milyen gyorsan és pontosan) arról, hogy mikorral lesz eladható készletünk az általa igényelt áruból? Meg kell nézni, van-e beszerzési rendelés erre az árura, ha van mikorra igazolták vissza.Van-e értékesítési rendelés általi foglalás a beérkező árura? Mindez nem biztos, hogy egy telefonhívásnyi időbe belefér, nem beszélve arról, ha több cikkről kell ezeket az információkat összegyűjteni. Az ION vállalatirányítási rendszer, a beszerzési és értékesítési modulok használata esetén azonnali információt tud szolgáltatni a jövőbeli készlet szintről, így biztosítja, hogy gyorsan meg tudjuk válaszolni az érdeklődők kérdéseit, ezzel is segítve az értékesítés folyamatát.