A bolti vásárlás a kezdetekben úgy történt, hogy a pult mögött álló eladónak mondtuk el kívánságainkat, aki összeszedte a kívánt árukat, összeadta az árakat, kezelte a pénztárt, és fizetés után távoztunk a boltból. Ez a módszer jelenleg is él a kis, jellemzően egyszemélyes, boltokban, esetleg némi vonalkódolvasással megtámogatva.

A következő nagy lépés az önkiszolgáló boltok megjelenése volt. Már Magyarországon is több mint 60 éve nyílt meg az első ilyen rendszerben működő bolt. Mint minden újdonsággal kapcsolatban itt is voltak aggodalmaskodó hangok, de az eltel idő bizonyította a rendszer működőképességét.

A pénztáraknál kígyózó sorok lerövidítése volt a következő cél. Ehhez az eladott termékek pontos beazonosítása, ezzel együtt az eladási árak pontos és gyors meghatározásának igénye hívat életre a vonalkódos kereskedelmi azonosítási rendszer használatát. Megjelentek a kereskedelmi termékeket világ szinten egyedileg azonosító EAN kódok. A vonalkódos rendszerek terjedése a 70-es évek közepén indult. Az első ilyen rendszer egy amerikai boltban működött. 10 év kellett ahhoz, hogy hazánkban is megnyissák az első vonalkódos értékesítést használó üzletet.

A fejlesztési törekvések persze nem álltak meg itt. A 90-es évek közepén már piac értett fázisban voltak az USA-ban fejlesztett önkiszolgáló kassza rendszer. Nálunk 2010 végén kezdett el működni az első önkiszolgáló pénztárgép rendszer. Itt is tartottuk a több mint 10 éves késést.

Napjaink legújabb fejlesztése, érdekessége, a személyzet nélküli bolt. Ezekben az üzletekben különböző szenzorok, kamerák és az ezek adatait feldolgozó mesterséges intelligencia végzi a háttér munkát. Az ilyen boltban csak előzetesen regisztrált vevő vásárolhat. A polcokról leemelt árut egyszerűen beteheti a saját szatyrába, táskájába és a vásárlás után kisétálhat az üzletből. A fizetés a regisztrációnál megadott fizetési adatok alapján automatikusan megtörténik. Az első ilyen boltot is az USA-ban nyitották, de ebben az esetben, már gyorsabban, alig egy évvel lemaradva, jelen meg az első hazai fecske, 2021-ben nyílt meg az első ilyen üzlet.