Általános tudnivalók

Felhasználói leírás

Az ION rendszerek böngészőben futnak, azonban az asztali alkalmazásoknál megszokott gazdag funkcionalitással rendelkeznek.

Program indítása #

Az ION rendszer használatához egy böngészőt futtatni képes az ION szerverrel hálózati kapcsolatban lévő számítógépre van szükség.
(Az ION szerver elérhetőségével kapcsolatban keresse a helyi rendszergazdát.)
Indítsa el a számítógépen a böngésző programot. Írja be a kereső címsorába az ION elérését.

pl..: http://apps.relation.hu/derp1b

Egy böngészőben tetszőleges fülön megnyitható a program, mindegyik fül egy külön szálat nyit.
Rendszergazdák!
A program működéséhez szükséges a google.com és a googleapis.com oldalak elérése. Ha a kliens gépeken le van tiltva az internet elérés, akkor ezeket az oldalakat a kivételekhez hozzá kell adni!


Bejelentkezés #

A rendszer használatához a felhasználóknak azonosítaniuk kell magukat.
Meg kell adni a felhasználó nevet és a hozzá tartozó jelszót.
Lehetőség van a rendszerből névjegykártya nyomtatására (vonalkóddal), amit a géphez csatlakoztatott vonalkód olvasóval beolvasva automatikusan beléphetünk.

Ha háromszor egymás után hibás jelszót ad meg ugyanahhoz a felhasználó névhez, akkor a rendszer kitiltja az adott gépet 15 percre. Ezt a kitiltást egy rendszergazda jogosultságú felhasználó fel tudja oldani a felhasználók ablakon.


Elfelejtettem a jelszavam #

Ha elfelejtette a jelszavát, akkor nyomja meg az elfelejtettem a jelszavam gombot és kap a saját adatlapon megadott e-mail címre egy jelszó emlékeztetőt.
Ha nincs megadva e-mail cím, akkor forduljon a rendszergazdához, aki a felhasználók ablakon generálhat egy új ideiglenes jelszót.

Nyelv kiválasztása #

Több nyelvű rendszer esetén ki kell választanunk, hogy milyen nyelven szeretnénk belépni. A saját adatlapon be lehet állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett nyelv.

Jelszó módosítása #

Első belépés esetén adja meg felhasználó nevét és a kapott ideiglenes jelszavát. Ekkor a rendszer bekéri az új jelszavát. Az automatikus belépés bepipálva legközelebb az adott gép adott böngészőjéből belépve nem fog a rendszer jelszót kérni (ehhez szükséges a sütik engedélyezése a böngészőben).


Kijelentkezés #

A rendszerből nem szükséges kijelentkezni, elég bezárni a böngésző fület vagy magát a böngészőt.

Ha mégis ki szeretnénk jelentkezni, akkor azt a jobb felső sarokban a nevünkre kattintva előugró menüben tehetjük meg.

Ha nem ez utóbbi módon lépünk ki, akkor a rendszer megjegyzi a nyitott füleket és a következő belépéskor újra megnyitja azokat.


Menü használata #

A rendszergazda által az ön részére beállított jogosultságoktól függ, hogy a főablakban hány menüpontot lát.
A főablak baloldali sávjában található a menü.

A menü jobb felső sarkában lévő  gombbal a menü oszlopa összezárható.
Visszanyitni a  gombbal lehet. Az összezárt menüt ideiglenesen is visszanyithatjuk a  alatti függőleges sávra kattintva. Ekkor a menü a használat után önműködően összezáródik.

A menüben felsorolt fő menüpontokra kattintva lenyílnak a fő menüponthoz tartózó elemek. Ezek vagy tovább nyitható almenük vagy funkciók.

A rendszer megjegyzi, hogy a menü nyitott vagy zárt állapotban van és a következő indításkor annak megfelelően jeleníti meg azt.


Saját adatlap #

A rendszer jobb felső sarkában, a nevünkre klikkelve előugró menüben találjuk a saját adatlapot.

Itt lehet megadni, módosítani a személyes adatokat, többek között az e-mail címünket, amire a rendszer a különböző értesítéseket küldi küldi számunkra.

téma mezőben különböző, előre elkészített megjelenítési stílusok (színek) közül választhatunk.

Jelszó módosítása gombbal a jelszavunkat módosíthatjuk. Először meg kell adni a jelenlegi jelszavunkat, majd kétszer az újat.

Névjegykártya gombbal egy olyan vonalkódos kártyát lehet nyomtatni, aminek leolvasásával azonnal beléphetünk a rendszerbe PC-n és mobil eszközön is. Ehhez a név mezőbe kell beolvasni a vonalkódot és a beolvasást követően azonnal belépteti a rendszer.

Figyelem!
Mivel az ION rendszer névjegykártyás beléptetés esetén nem kér jelszót a belépéshez, ügyeljen rá, hogy vonalkódos névjegykártyája ne kerüljön illetéktelen kezekbe.


Fülek használata #

Az ION indításakor az  ikonnal jelölt áttekintő fül tartalma látható. Az áttekintő fül nem zárható be, az itt megjelenő tartalmat a felhasználói maga állíthatja be. Egyes rendszerekben speciális áttekintő ablak jelenik meg.

A menüből kiválasztott minden funkció egy új aktív feladatot indít el, melyhez egy új fület és ablakot rendel. A fül a menüben kiválasztott funkció nevét kapja (esetleg kiegészítve egy cikkszámmal, azonosítóval).
Az aktív feladatok között a hozzájuk tartózó fülekre kattintva válthatunk. A füleket a jobb felső sarkukban lévő  gombra kattintva zárhatjuk be.
Ha az aktív fülön szereplő adatok valamelyikét módosítottuk, de a módosítást még nem fogadtuk, vagy vetettük el, az aktív fület se bezárni se elhagyni nem lehet.


Áttekintő ablak #

Az áttekintő ablakon lévő ablakok megjelenése és tartalma testre szabható. A testre szabáshoz kattintson az ablak jobb felső sarkában lévő  gombra.

A fő ablakot feloszthatjuk több al-ablakra, amiket tovább oszthatunk, ha azok jobb felső sarkában lévő  gombot nyomjuk meg.

 Ha fel szeretnénk osztani az ablakot al-ablakokra, akkor válasszuk ki a megfelelő felosztást, majd mentsük el a beállításokat. Ekkor a felosztásnak megfelelően több al-ablak jelenik meg. Ezeket beállításával folytassuk.

Ha egy konkrét tartalmat szeretnék megjeleníteni az ablakban, akkor válasszuk az  ikont és a tartalom mezőnél adjuk meg, hogy mit szeretnénk látni.

A szebb megjelenítés érdekében a rendszer nem mutatja a befoglaló kereteket, így azok  gombja sem látszik. Ahhoz, hogy a kereteket megmutassa a rendszer, egy tetszőleges ablak beállításánál nyomjuk meg a  Befoglaló keretek mutatása gombot.

Amikor kész vagyunk a beállításokkal, akkor az egyes ablakokban különböző táblázatokat láthatunk. A táblázatokhoz hozzáadhatunk új elemet a  gombbal, vagy megnyithatjuk az egyik rekordját a  gombbal illetve duplán klikkelve azon.


Táblázat #

A rendszerben számtalan helyen találkozunk táblázatokkal. Ezeket mindenhol egységesen kezelhetjük. Változtathatjuk a mezők sorrendjét, rendezhetünk rájuk, különböző szűréseket végezhetünk rajtuk, kinyomtathatjuk és kimenthetjük a tartalmukat.

Ha ráklikkelünk egy oszlop fejlécre, akkor a kijelölt oszlop szerint lerendezi a rendszer a táblázatot. Ha már eleve arra volt rendezve, akkor megfordítja a rendezés irányát. A rendszer megjegyzi, hogy előzőleg mire volt rendezve és az előző lesz a másodlagos rendezés (tehát ahol egyezés van az elsődleges rendezésben, ott a másodlagos szerint rendez).

Az oszlopok szélességét is változtathatjuk, továbbá a sorrendjükön is úgy, hogy nyomva tartjuk a bal egér gombot az oszlop fejlécen és elhúzzuk oda, ahol látni szeretnénk.

Ezeket a beállításokat a rendszer felhasználónként megjegyzi.

A táblázat tartalmát frissíthetjük a jobb szélen található  gombbal. Ha a tartalom szűrve van, akkor a gomb kékre vált .
Szűréshez nyomjuk meg a  gombot. Ekkor kinyílik a bal oldalon lévő szűrő ablak.

Táblázat szűrése #

Három módon szűrhetjük a táblázatot:

Gyors szűréssel
Mező szűréssel
Összetett szűréssel

Gyors szűrés #

Ezt a szűrést az ablak tetején találjuk. Ilyenkor arra a mezőre szűrhetünk, amelyik szerint rendezve van a táblázat, az oszlop nevét ki is írja a bevitel mező felé.
A szóköz joker karakternek számít. Ha nem írunk szóközt az elejére, akkor olyan rekordokat keres, amik a megadott szöveggel kezdődnek.
Ha szóközzel kezdjük, akkor a megadott szövegrész a kiválasztott mezőben bárhol szerepelhet.
Ha beírtuk a keresett szövegrészt elég egy ENTER-t nyomnunk.
A szűrést a  gombbal tudjuk törölni.

Mező szűrés #

Ennél a szűrésnél mezőket választhatunk ki, majd egy relációt, majd egy értéket adhatunk meg. Ebből a hármadból többet is megadhatunk.
A megadott feltételek között és kapcsolat van. Olyan mezőkre is lehet szűrni, amik a táblázatban nem látszanak.
Új szűrést a  gombbal vehetünk fel és a  gombbal törölhetünk egy meglévőt.
A szűréshez a  Szűrés gombot kell megnyomni.

Összetett szűrés #

Használhatja a táblázat fejlécében látható elnevezéseket.
Használhat relációs jeleket, like operátort, zárójeleket, ‘és’ és ‘vagy’ operátorokat.
Tizedesnek pontot használjon. Dátum formátum: éééé.hh.nn
Szóköz a joker karakter.

Az imént részletezett szűréseket kombinálhatja is.

Szűrés mentése #

Lehetőség van a beállított szűrés mentésére illetve mentett szűrés betöltésére. Mentéskor megadható, hogy a szűrés mentése publikus vagy nem (ha publikus, akkor minden felhasználó láthatja, azt).

Táblázat nyomtatása #

A táblázat jobb szélén lévő  gomb megnyomása után egy új ablak nyílik, amin beállíthatjuk, hogy milyen mezőket nyomtasson ki a rendszer.

A mezők sorrendjén egyszerű húzással tudunk változtatni.
Lehetőség van a beállítások elmentésére  és azok előhívására  (a jobb sávban lévő gombok egyikére nyomva).
 gomb megnyomása után a rendszer elkészít egy a beállításoknak megfelelő pdf-et a táblázatról. Ha a táblázat szűrve volt, akkor a nyomtatás is szűrve lesz.
A nyomtatásra a szűrési feltétel is rákerül.
Attól függően, hogy mennyi mezőt kell megjelenítenie a rendszernek változtatja a betűméretet és azt, hogy a lap álló vagy fekvő legyen.

Táblázat mentése #

A táblázat jobb szélén lévő  gomb megnyomása után egy új ablak nyílik, amin beállíthatjuk, hogy milyen mezőket mentsen ki a rendszer.
Az ablak és annak használata megegyezik a táblázat nyomtatásánál leírtakkal.


Adatrögzítő ablak #

Minden olyan ablak, amin keresztül adatokat tudunk berögzíteni a rendszerbe illetve módosíthatjuk azokat.

Adatbevitel #

Ha egy adatbevitel mezőt kötelező kitölteni, akkor a felirata után egy  jel szerepel.

A vonalkód kötelező, a felirat nem.

Egyszerű szöveg
Logikai érték
Dátum
Óra
Szín
Fájl
Kép
Legördülő lista

Egyszerű szöveg #

Szöveges mező, egyszerű kerettel. Bármilyen karakter használható (pl. ciril betűk is).

Logikai érték #

A logikai mező (igen, nem) egy bepipálható négyzet. Igaz, ha be van pipálva.

Dátum #

A dátum mezőbe a magyar dátumformátum szerint kell beírni a dátumot (ÉÉÉÉ.HH.NN).
A dátumot ki is lehet választani a  gomb megnyomására előugró dátumválasztó ablakon.

Óra #

Óra perc értéket lehet megadni ÓÓ:PP formátumban vagy ki lehet választani egyet a legördülő listából.
A beviteli mezőnek van egy speciális változata, ahol 24 óránál többet is meg lehet adni (akkor lehet erre szükség, ha nem időpont, hanem időtartam a tárolt adat).

Szín #

A szín mezőnél a  gomb megnyomása után megadhatunk egyet az előre definiált színek közül vagy beírhatjuk közvetlenül a szín RGB kódját.

Fájl #

Tetszőleges fájlt tölthetünk fel  és tölthetünk le  a rendszerből. A  gombbal kiüríthetjük a mezőt.

Kép #

Képeket tölthetünk fel a  gombbal, a képre klikkelve letölthetjük azokat.
 gombbal kiüríthetjük a mezőt.
Az egyes mezőknél korlátozva lehet a maximális méret képenként (méretre és felbontásra is).

Legördülő lista #

Hasonlít az egyszerű szöveg beviteli mezőhöz, csak a jobb oldalán egy  gomb látható. Ezt megnyomva vagy a billentyűzeten a lefelé nyilat megnyomva lenyílik a lista.
Itt csak előre felvitt értékek közül lehet választani. Ha elkezdünk gépelni a beviteli részen, akkor leszűri a választható listát azokra, amik a megadott szövegrésszel kezdődnek.
Ha szóközzel kezdjük a bevitelt és utána írjuk a keresett szöveget, akkor minden olyat leszűr, amiben szerepel a megadott kifejezés.
A szavak közötti szóköz is joker karakternek számítanak.

A mező mellett esetenként gombok lehetnek.
 gombot megnyomva előjön egy táblázat, amiben a választható értékek szerepelnek, de táblázatos formában, több oszloppal. Ez például ügyfél választásnál lehet hasznos.

 gombbal új elemet adhatunk a listához, például, ha olyan mértékegységet szeretnénk kiválasztani, ami nem szerepel még a listában.


Ezek a gombok nem minden esetben láthatók, ez az adott mezőtől függ.

Új rekord #

Új rekordot a  gomb megnyomásával hozhatunk létre. Ezután az aktív ablakon kívül minden kiszürkül és amíg nem mentjük el vagy nem vonjuk vissza, addig nem tudunk mást csinálni.

Módosítás #

Módosításhoz bármely beviteli mező tartalmán változtassunk. Ezután az aktív ablakon kívül minden kiszürkül és amíg nem mentjük el vagy nem vonjuk vissza,

Törlés #

Törölni a a  gombbal lehet az aktuális rekordot. Nem minden esetben lehetséges a törlés, ilyenkor a gomb nem látszik.


Egyéb funkciók #

Az ablak jobb felső sávjában négy gombot találunk (jogosultságtól függően ez lehet kevesebb):

Frissítés #

Frissítés: a megnyitott rekord értékeinek frissítése (beleértve az al-táblákat is).

Fordítás #

Fordítás: a megnyitott ablak mezőit lehet lefordítani arra a nyelvre, amiben beléptünk a rendszerbe.

Életút #

Rekord életútja: visszanézhető, hogy ki, mikor, mit rögzített az adott rekordhoz.

Folyamatos módosítás #

Folyamatos módosítás bekapcsolása: ha megnyomjuk, akkor miután elmentettünk egy rekordot automatikusan a következőre ugrik a rendszer és rögtön módosítás állapotba kerül. Ilyenkor a  ikont lehet látni.
Az ikon újbóli megnyomásával lehet kilépni a funkcióból.


Rendszergazda funckiók #

Az főablak jobb felső sarkában a saját nevünkre kattintva előjön a rendszermenü.
Ha megfelelő jogosultsággal rendelkezünk, akkor itt találjuk a Beállítások menüpontot.

Erre klikkelve bejön egy új ablak.

Felhasználók: felhasználók kezelésére szolgáló ablak. Létre lehet hozni új felhasználót, ki lehet tiltani illetve csoportokba lehet őket sorolni.

Csoportok: felhasználói csoportok kezelésére szolgáló ablak. Menüpontok láthatóságát lehet állítani, illetve akár mezőszinten lehet jogosultságokat adni (láthatóság, módosíthatóság stb.).

Aktív felhasználók: egy táblázat, ami tartalmazza a programot éppen használó felhasználókat.

Munkakörök: a felhasználókat hozzá lehet rendelni munkakörökhöz.

Felsorolt típusok: legördülő lista típusú mezőkben lévő értékek karbantartása.

Táblázatok színei: egyes táblázatoknál különböző szöveg és háttérszíneket lehet rendelni a sorokhoz.

Nyomtatók: lehetőség van a rendszerből közvetlenül nyomtatóra nyomtatni. A választható nyomtatókat itt lehet definiálni.

Feladat típusok: az üzenetküldő modul feladatainak típusai.

Fordítások: a felhasználói felület fordítása

Felhasználók #

saját adatlap is megadható adatokon túl a jogosultsági beállításokat módosíthatjuk.
Új felhasználó létrehozásakor a rendszer generál egy Ideiglenes jelszót, amit a Biztonsági beállítások fülön láthatunk.
Ha megadjuk a felhasználó e-mail címét, akkor megjelenik egy  Jelszó küldése e-mailban.
Ezt megnyomva, az új felhasználó kap egy e-mailt az ideiglenes jelszavával.

Ha egy felhasználó elfelejti a jelszavát és nincs megadva e-mail címe (ha meg van adva, akkor kérhet e-mail emlékeztetőt), akkor az  Új ideiglenes jelszó gomb megnyomásával generálhatunk neki egy új jelszót. Ha háromszor rosszul adta meg a jelszavát, akkor a rendszer kitiltja 15 percre a gépet. Ilyenkor a felhasználók ablakon megjelenik egy  Kitiltás feloldása gomb, amit megnyomva feloldhatjuk a felhasználó kitiltását.

Felhasználó törlésére nincs lehetőség, de ha az aktív mezőt hamisra állítjuk, akkor azzal kitiltottuk a rendszerből.

 Névjegykártya gombbal egy olyan vonalkódos kártyát lehet nyomtatni, aminek leolvasásával azonnal beléphetünk a rendszerbe PC-n és mobil eszközön is. Ehhez a név mezőbe kell beolvasni a vonalkódot és a beolvasást követően azonnal belépteti a rendszer.

Figyelem!
Mivel az ION rendszer névjegykártyás beléptetés esetén nem kér jelszót a belépéshez, ügyeljen rá, hogy vonalkódos névjegykártyája ne kerüljön illetéktelen kezekbe.

Biztonsági beállítások #

 • Erős jelszó megkövetelése
  • nem egyezhet az előző jelszóval,
  • 3-8 karakternek kell lennie,
  • nem kezdődhet ?, ! és szóköz karakterekkel,
  • az első három karakter nem lehet azonos,
  • nem egyezhet meg a felhasználónévvel,
  • kell tartalmaznia betűt és számot is,
  • nem kezdődhet a következőkkel: pass, jelszo, 123, abc stb.
 • IP cím szűrés, IP cím: a felhasználó csak az itt megadott IP címről léphet be.
 • E-mail küldése a belépésről: minden egyes belépéskor a felhasználónál megadott e-mail címre küld egy informális e-mailt.
 • E-mailban belépési kód küldése: minden egyes belépéskor a megadott e-mail címre küld egy kódot, amit meg kell adni a belépéshez.
 • Következő belépéskor jelszó megváltoztatása: értelem szerűen.
 • Belépés böngészőből: beléphet a felhasználó a böngészős felületre.
 • Belépés mobileszközről: beléphet a felhasználó a mobileszközről (ez kézi eszközt jelent, tehát olyan vonalkód olvasós eszközöket, amiket a raktárban használnak).

Tagság #

Be kell pipálni, hogy az adott felhasználó mely csoportokhoz tartozik.
Több csoport esetén mindig a megengedőbb jog érvényesül.
Tehát, ha az egyik csoportban egy menüpont tiltva van, egy másikban pedig engedélyezve, akkor ha mindkettőnek tagja, a menüpont látható lesz.

Beállítások #

A harmadik fülön az ügyfélhez köthető speciális beállítások adhatók meg. Ezek rendszerenként mások lehetnek.

Csoportok #

Tetszőleges számú felhasználói csoportot vihetünk fel. Ha a csak olvasás mező be van pipálva, akkor a csoportban bejelölt összes menüponthoz tartozó ablak úgy jelenik meg, hogy nem lehet az adatokon módosítani.

A rendszerben a jogosultságot alapvetően a menüpontok láthatósága jelenti. Természetesen lehetőség van akár mező szintű jogosultság kezelésre, de az esetek nagy részében elég a menüpontok láthatóságát állítani.

Extra #

Az extra fülön olyan extra jogokat adhatunk a csoporthoz, amik nem menüpontokhoz kapcsolódnak. Ezek rendszerenként eltérhetnek, de vannak olyanok, amik minden rendszerben megtalálhatók:

 • Automatikus belépés: a felhasználónak megengedjük, hogy a saját adatlapján bepipálja az automatikus belépést
 • Felsorolt típusok kezelése
 • Fordítás: a felhasználói felület fordításának engedélyezése
 • Jogosultság kezelés: felhasználói csoportok és a felhasználók létrehozásának, módosításának engedélyezése
 • Log lekérdezése: az adatrögzítő ablak jobb felső sávjában lévő  Rekord életútja: gomb engedélyezése
 • Menü elrejtése: nem jelenik meg a bal oldali menü
 • Nyomtatók kezelése
 • Riport kezelés
 • Szín kezelés

Egyedhalmaz #

Ezen az ablakon lehet részletesen beállítani a jogosultságokat. Egyedhalmaznak hívjuk például a termékeket, ügyfeleket, bizonylatokat.
Megadhatunk jogot magára az egyedhalmazra de egy mezőjére is.

A jog lehet engedély illetve tiltás. Ha egy felhasználónak egy elemre több jog rekordja is van (több csoportnak a tagja) akkor a megengedőbb érvényesül. Tehát ha valami egyszer tiltva van, másszor pedig engedélyezve, akkor az engedélyezve lesz.

Egyedhalmaznál a jog fajtája lehet:

 • Láthatóság: ha tiltva van, akkor meg sem nézheti a tartalmát.
 • Létrehozás: ha tiltva van, nem hozhat létre új egyedet az egyedhalmazhoz (például nem vehet fel új ügyfelet).
 • Módosítás: ha tiltva van, nem módosíthat meglévő egyeden (újat felvehet).
 • Törlés: ha tiltva van, nem törölhet meglévő egyedet).

Mezőnél a jog fajtája lehet:

 • Láthatóság: ha tiltva van, akkor nem látja az adott mezőt (se az adatrögzítő ablakon, sem a táblázatokban).
 • Módosítás: ha tiltva van, nem módosíthat a mező értékén (ha új rekordot hoz létre, akkor természetesen adhat a mezőnek értéket, de utána már nem módosíthat rajta).

Tagság #

Itt megnézhetjük illetve beállíthatjuk, hogy a csoportban melyik felhasználók tartoznak.

Aktív felhasználók #

A táblázat azokat a felhasználókat tartalmazza, akik éppen használják a rendszert (vagy legalábbis nyitva van a program az ő felhasználójukkal).
 gombbal ki lehet léptetni „erőszakkal” egy felhasználót.

Felsorolt típusok #

(30) 459-4105